Enligt Hyresgästföreningen saknar idag nästan hälften av unga vuxna, 44 procent, i Stockholms län egen bostad. En tuff bostadssituation som bara blir värre. Vi har pratat med det unga paret Alexander, 21, och Märta, 19, som längtar efter att få lämna sina föräldrar och flytta ihop. Christian, 19, som kämpar på en tuff andrahandsmarknad. Och Lisa, 19, som efter avslutad utbildning behöver bostad i Stockholm för att kunna arbeta.
En rapport från Hyresgästföreningen avslöjar att omkring 280 000 unga vuxna bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar, och 85 procent av dem vill flytta. I Stockholms län bor 34% av de unga vuxna kvar hemma hos sina föräldrar, vilket innebär 75 225 personer.
Att tvingas bo kvar hemma i en ålder då man normalt klippt navelsträngen innebär en rad konsekvenser för både den enskilda individen och deras familjer. Förutom att det hindrar de unga från att utvecklas till självständiga vuxna och ta ansvar för sina egna liv påverkar det även i hög utsträckning möjlighet till arbete och utbildning. Många tackar nej till både utbildning och arbetsmöjligheter, eller struntar rent av att söka på grund av just bostadssituationen. Privat kan ofta sociala relationer och umgänge bli lidande och får en negativ påverkan på den generella livssituationen.
Att behöva sätta vuxenlivet på ”paus” enbart på grund av bostadssituationen, är en högst frustrerande situation, inte minst för de par som i vuxen ålder inte kan flytta ihop och bilda familj.
”Vi vill bara få starta ett liv tillsammans”
– Eftersom vi bor en timme ifrån varandra är det svårt för oss att ses på vardagar, Säger Alexander och fortsätter. Efter 2,5 år känner vi verkligen ett starkt behov av att få flytta hemifrån och ta vår relation till en ny nivå.
Liksom för många andra i deras situation är den största utmaningen nu att andra hyrorna är så höga och bostadskön går inte framåt.
– Våra planer är att spara ihop pengar för ett startkapital eller deposition för att eventuellt kunna flytta ihop i januari, säger han.
De upplever att det är påfrestande och stressigt att inte kunna påbörja detta nya kapitel av sina liv tillsammans. Då ingen av dem tjänar speciellt mycket på sina arbeten känner dom av begränsningarna av att spara och behöva snåla ännu mer.
– Vi måste ständigt på minna oss om att vara tålmodiga och snåla med våra pengar vilket påverkar oss omedvetet. Och dagarna känns mer stressiga och långsamma av att inte få vara tillsammans, säger han.
Som tur är har de båda väldigt stöttande föräldrar med möjlighet att ha dem hemma vilket inte alla har.
– Båda våra familjer skulle nog känna en viss lättnad över att vi flyttar ut, men dom kommer nog sakna oss mycket, avslutar Alexander.
De som inte har möjlighet att bo kvar hemma, tvingas i stället till andra och tredjehandsmarknaden. Att ständigt flytta runt på detta sätt innebär ofta en konstant osäkerhet, dyra hyror och ofta dåliga villkor och rättigheter som måste accepteras bara för att ha tak över huvudet. Enligt en rapport från Hyresgästföreningen är det vanligt att unga tvingas flytta till temporära boendelösningar utan att förändra sin situation. Men att förändra sin situation i form av att få en permanent bostadslösning är dock inte helt enkelt. För en hyresrätt är bostadskön lång och enligt Stockholms handelskammares senaste rapport kan 80 procent av unga ensamstående inte köpa en genomsnittlig etta centralt i Stockholm idag på grund av de rådande kreditrestriktionerna.
Att hela tiden leva under den stressen upplever många kraftigt påverkar deras psykiska hälsa samt känsla av stabilitet och trygghet. Att skapa en känsla av tillhörighet och etablera sig på arbetsmarknaden blir svårare om en stor del av fritid och energi går åt till att oroa sig inför framtiden, jaga efter ny bostad och inte minst prioritera pengar till dyra hyror.
”Jag har konstant ångest för att bli hemlös”
Christian Barbosa 19, är en av de personer som ständigt tvingas flytta runt i andra hand. För honom innebär det en konstant ångest för att bli hemlös, vilket påverkar och får honom att må dåligt varje dag.
Han arbetar som kock och Dj i Stockholm och har tills nu hyrt en etta på 25 kvadrat i Täby centrum, ett kontrakt som nu är rivet.
– Jag blev av med kontraktet på grund av min kattunge. Det stod inget i kontraktet om att det var djurfritt och jag frågade innan om det var lugnt. Nuvarande hyresvärden gick in i lägenheten utan tillstånd och såg katten, därefter revs kontraktet, säger han.
Att sakna riktiga kontrakt eller rättigheter är inget ovanligt för unga i Christians situation.
Bland studenter är det vanligt att man behöver söka sig till annan ort för antingen utbildning eller för jobb efter avslutad utbildning. Många jobb finns i många fall i storstäder, där bostadsbristen är som störst och bostadsmarknaden inte är anpassad efter dom som faktiskt behöver leva i staden.
” Jobb inom ljudproduktion finns i framför allt Stockholm”
Lisa Nilsson, som snart avslutar en kandidatexamen inom ljudteknik i Piteå planerar att efter det flytta till Stockholm.
– Min plan är att arbeta som frilansande ljudtekniker i Stockholm, säger hon.
Lisa verkar dock vara öppen för olika alternativ då han inte kan lägga mer än 6000 kr i månaden på hyra.
– Jag har tidigare bott i olika konstellationer och är öppen för allt från kollektiv till egen lägenhet.
Enligt en rapport från Hyresgästföreningen, saknar 62 procent av de unga med arbete, egen bostad, hur många som inte kan tacka ja till ett arbete på grund av bostadsbristen finns de inga siffror på, men de är många. Att inte kunna flytta dit jobben finns påverkar stora delar av samhället inte minst när det kommer till gruppen med samhällsbärande yrken såsom sjuksköterskor, brandmän, poliser och så vidare. Samhällsviktig arbetskraft som det finns ett stort behov av i Stockholms län. Enligt Stockholms handelskammare och deras senaste rapport har var femte individ inom denna grupp inte råd att köpa en bostad i Stockholm.
Therese Petersson